TOILET-BLOOD-By-silentalex88-1024x683

Hemoroidi prehrana – Što jesti, a Što izbjegavati?

Znate li koja je najbolja, a koja pak najgora hrana za hemoroide? Kako nam grah, leća i orašasti plodovi mogu pomoći?

“Jedite više vlakana.”
“Ostanite hidratizirani.”

To je savjet koji svi dobivaju u vezi s hemoroidima – i to je dobro. Ali što to znači u stvarnom životu kad ste u trgovini ili kad odlučujete što ćete staviti na tanjur?

Dijeta kod hemoroida – Što trebate jesti?

Pogledajmo određene namirnice koje mogu pomoći ovom bolnom problemu te načine na koji ih unosite u svoje obroke. Sa druge strane, i ono od čega biste se trebali kloniti.

2 vrste vlakana

Topiva vlakna otapaju se u vodi da bi stvorila formu sličnu gustinu (zamislite što se događa sa zobi kad je pomiješate s vodom). Ovakve stvari su dobre i njih želimo. One čine vašu stolicu mekom, dobro oblikovanom i lakom za prolazak. Nema zatvora i javlja se vrlo malo iritacije. Zvuči kao Sveti gral za izmet, zar ne?

Netopljiva vlakna je ono što bi vaša baka nazvala “grubom hranom”. Ne otapaju se (ako komad celera ispustite u vodu, on jednostavno tamo leži). Pomažu u održavanju stvari kroz vaš sustav i izvan njega te pomaže uravnoteženju kemije u crijevima.

Mnoge namirnice s puno vlakana imaju obje vrste.

Trebali biste ciljati na 25-30 grama ili više vlakana svaki dan od onoga što jedete, otprilike dvostruko više nego što većina Amerikanaca dobije. Općenito, željeli biste da je otprilike trećina tih vlakana (i više od toga kad imate proljev).

Previše vlakana, prebrzim unosom, može uzrokovati plinove i nadutost, pa ih svojoj prehrani dodajte polako, ako na to niste navikli. Također ćete trebati piti više tekućine kako bi tijelu pomogli da koristi ta vlakna: 8-10 velikih čaša (najmanje 2 litre) vode svaki dan.

Grah, leća i orašasti plodovi

Grah, leća i orašasti plodovi u dijeti kod hemoroida

Dobit ćete puno koristi od samo jednog zalogaja kod obitelji mahunarki. Samo pola šalice graha – poput bubrega, mornarice, limu ili crnog graha – pokriti će oko trećinu vašeg dnevnog cilja. Sadržat će između 7 i 10 grama vlakana (topljivih i netopljivih), ovisno o tome koju sortu odaberete.

Otprilike 20 badema ili oraha ima oko 3 grama vlakana. Od velike koristi je i pola šalice graška koji ima samo oko pola kalorija u odnosu na badem i orah.

Umjesto da u gulašu i juhama koristite samo meso dodajte ili zamijenite meso grahom. Grah i orašaste plodove možete koristiti i u salatama. Isprobajte indijske i bliskoistočne recepte koji često traže grah, leću i grašak.

Žitarice

Zamijenite bijeli kruh, tjestenine i krekere za inačice izrađene od brašna od cjelovitih žitarica, heljde, kukuruzne krupice ili raži mljevene u kamenu kako biste povećali količinu netopivih vlakana koja ćete dobiti. Kuhana zob i ječam pružit će vam i topiva vlakna.

Umjesto običnog bijelog peciva za doručak, uzmite pakiranje instant zobenih pahuljica – sa dvostruko više vlakana,a za upola manje kalorija. Posegnite za kokicama bez maslaca kad želite nešto prigristi. Posipajte zobene mekinje ili pšenične klice po salatama i juhama.

Voće i povrće

S biljnom hranom ne možete pogriješiti. Režite kožu voća i povrća tanko, poput jabuka, krušaka, šljiva i krumpira. Tu se nalaze netopiva vlakna, kao i spojevi nazvani flavonoidi koji mogu pomoći u kontroli krvarenja iz hemoroida.

Proizvodi jarkih boja – bobičasto voće, grožđe, rajčica, kelj i ostalo tamno, lisnato zelje – obično su bogati flavonoidima. I što svježije, to bolje. Pokušajte ih zadržati cijele i ne oštećujte kožu ili lišće dok ih ne budete spremni pojesti. Izbjegavajte kuhati do te mjere da njihova boja blijedi.

Porcija voća često je dobra za barem 10% dnevnih vlakana, obično 3 do 4 grama. Šalica lisnatog zelja, brokule, prokulice, zimske tikve ili zelenog graška donijet će vam 4 do 5 grama vlakana.

Neko povrće i voće sadrži vlakna i puno vode. Krastavci, celer, blaga paprika i lubenica uglavnom su voda – više od 90%.

Naviknite se dodavanju još jednog voća ili povrća bilo kojem obroku, poput bobica ili banana u žitaricama, komadića jabuke na salati, špinata u omletu ili ribanih tikvica u umaku od špageta.Grickajte suho voće poput smokava, marelica i datulja. Zamijenite slatke pečene deserte za svježe voće – sirove jagode, a ne pita od jagoda.

Voće i povrće u prehrani kod hemoroida

Zabranjena hrana kod hemoroida

Hrana s malo vlakana može uzrokovati ili pogoršati zatvor (a time i hemoroide), pa je najbolje ograničiti koliko ih jedete.

  • bijeli kruh i kiflice
  • mlijeko, sir i ostale mliječne proizvode
  • meso
  • prerađena hrana poput smrznutih obroka i brze hrane

Pazite na količinu soli koju unosite. To može dovesti do toga da vaše tijelo zadržava više vode, što vrši veći pritisak na vaše krvne žile. To uključuje vene na vašem dnu koje uzrokuju hemoroide.

Dodaci željeza mogu uzrokovati zatvor i druge probavne probleme stoga razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što ih popijete.

Božo Radić

Božo Radić

dr.med specijalist gastroenterologije​

RAD GASTROENTEROLOGIJE OMOGUĆUJU

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin