pancreas copy

Upala gušterače – prehrana

Znate li kakva vam treba biti prehrana kada vam je dijagnosticirana upala gušterače ili pankreatitis? Saznajte ovdje

Što je pankreatitis?

Gušterača pomaže regulirati način na koji vaše tijelo prerađuje šećere. Također, služi važnoj funkciji u oslobađanju enzima i pomaže probaviti hranu.

Kada gušterača natekne ili se upali, tada ne može obavljati svoju funkciju. Ovo se stanje naziva pankreatitis.

Budući da je gušterača toliko usko vezana uz probavne procese, na nju utječe izbor prehrane. U slučajevima akutnog pankreatitisa, upala gušterače je često izazvana žučnim kamencima.

Međutim, u slučajevima kroničnog pankreatitisa, u kojem se pogoršanja s vremenom ponavljaju, prehrana može biti velik uzrok problema. Istraživači doznaju sve više o hrani koju možete jesti kako biste zaštitili, pa čak i pomogli izliječiti gušteraču.

Što jesti ako imate pankreatitis

Da bi gušterača bila zdrava, fokusirajte se na hranu koja je bogata proteinima, ima nizak udio životinjskih masti i koja sadrži antioksidanse. Probajte jesti nemasno meso, grah i leću, bistre juhe i mliječne alternative (poput lanenog i bademovog mlijeka). Gušterača se neće toliko mučiti obraditi ih.

Istraživanja navode kako neki ljudi s pankreatitisom mogu tolerirati od 30 do 40% kalorija iz masti kada je iz cjelovitih biljnih izvora ili srednjelančanih triglicerida (MCT). Drugi se bolje snalaze s mnogo manjim unosom masti, poput 50 grama ili manje dnevno.

Špinat, borovnice, trešnje i cjelovite žitarice mogu zaštititi probavu i boriti se protiv slobodnih radikala koji oštećuju organe.

Ako žudite za nečim slatkim, posegnite radije za voćem umjesto dodanih šećera jer oni s pankreatitisom imaju visok rizik od dijabetesa.

Cherry rajčice, svježe krastavce, humus te voće smatrajte međuobrocima. Gušterača će vam biti zahvalna.

Što ne jesti ako imate pankreatitis

Hrana koju treba ograničiti:

 • crveno meso
 • iznutrice
 • pržena hrana
 • krumpirići i čips
 • majoneza
 • margarin i maslac
 • punomasni mliječni proizvodi
 • kolači i deserti s dodanim šećerima
 • piće s dodanim šećerima

Ako se pokušavate boriti protiv pankreatitisa, izbjegavajte trans-masne kiseline u prehrani.

Pržena ili jako obrađena hrana, poput pomfrita i hamburgera, neki su od najgorih prijestupnika. Iznutrice, punomasni mliječni proizvodi, čips i majoneza također su na vrhu liste hrane koju treba ograničiti.

Kuhana ili pržena hrana može izazvati pogoršanje pankreatitisa. Također, htjet ćete smanjiti rafinirano brašno koje se nalazi u tortama, kolačima i keksima. Ova hrana može opteretiti probavni sustav uzrokujući skok razine inzulina.

Prehrana za oporavak od pankreatitisa

Ako se oporavljate od akutnog ili kroničnog pankreatitisa, izbjegavajte konzumaciju alkohola. Ako pušite, trebali bi prestati. Fokusirajte se na prehranu s malo masnoća koja neće opteretiti gušteraču ili izazvati njenu upalu.

Također, trebali biste ostati hidrirani. Stalno držite kod sebe izotonični napitak ili bocu vode.

Ako ste hospitalizirani zbog pogoršanja pankreatitisa, liječnik će vas vjerojatno uputiti dijetetičaru koji će vam pomoći naučiti kako trajno promijeniti prehrambene navike.

Osobe s kroničnim pankreatitisom često iskuse pothranjenost zbog smanjene funkcije gušterače. Najčešće se utvrdi da nedostaju vitamini A, D, E i K kao rezultat pankreatitisa.

Savjeti o prehrani

Ako imate pankreatitis uvijek se obratite liječniku ili dijetetičaru prije nego što promijenite prehrambene navike. Evo nekoliko savjeta koje bi mogli predložiti:

 • jedite između šest i osam malih obroka tijekom dana kako biste se oporavili od pankreatitisa; to je lakše za probavni sustav nego jedenje dva ili tri velika obroka
 • koristite srednjelančane trigliceride kao glavni izvor masti jer za probavu ove vrste masti nisu potrebni gušteračni enzimi; srednjelančani trigliceridi mogu se pronaći u kokosovom ulju i ulju palminih koštica, a dostupni su u većini trgovina zdrave prehrane
 • izbjegavajte jesti previše vlakana odjednom jer to može usporiti probavu i rezultirati ne baš dobrom apsorpcijom hranjivih sastojaka iz hrane; vlakna, također, mogu ograničenu količinu enzima učiniti manje učinkovitima
 • uzimajte dodatak multivitamina da biste si osigurali pravilnu prehranu

Uzroci pankreatitisa

Prema američkom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi najčešći uzrok kroničnog pankreatitisa je prekomjerna konzumacija alkohola.

Pankreatitis također može biti genetski ili simptom autoimune reakcije. U mnogim slučajevima akutnog pankreatitisa, stanje je izazvano blokiranim žučnim kanalom ili žučnim kamencima.

Ostali načini liječenja pankreatitisa

Ako je gušterača oštećena pankreatitisom, promjena prehrane pomoći će da se osjećate bolje. Međutim, možda neće biti dovoljno za potpuno vraćanje funkcije gušterače.

Liječnik vam može propisati dodatne ili sintetičke gušteračne enzime koji se uzimaju uz svaki obrok.

Ako i dalje osjećate bol od kroničnog pankreatitisa, razmislite o alternativnoj terapiji poput joge ili akupunkture koja će nadopuniti propisano liječenje pankreatitisa.

Endoskopski ultrazvuk ili operacija mogu se preporučiti kao sljedeći korak ako se bol nastavi.

Božo Radić

Božo Radić

dr.med specijalist gastroenterologije​

RAD GASTROENTEROLOGIJE OMOGUĆUJU

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin