Gastroenterology-1

Kako se gastroskopija izvodi

Što ćeš pročitati u sljedećem članku?

Znate li kako se liječio čir na želucu, ili kako se širi jednjak? Sve o postupcima gastroskopije i pročitajte u tekstu

Kako se izvodi?

Upute o tome kako se pripremiti za gastroskopiju trebaju biti u vašem pismu o imenovanju. Nazovite bolnicu ako postoji nešto o čemu niste sigurni.

Pripremanje za gastroskopiju

Ako vas upute na gastroskopiju, bit će vam rečeno trebate li prethodno prestati uzimati neki od svojih lijekova.  Možda ćete trebati uzimati propisane lijekove za probavne smetnje 2 tjedna prije postupka. To je zato što lijek može prikriti neke probleme koje bi gastroskopija mogla pronaći.

Ako uzimate bilo koji od sljedećih lijekova, trebali biste nazvati jedinicu za endoskopiju prije zakazanog sastanka jer će se možda trebati poduzeti posebne mjere:

 • bilo koji lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa poput inzulina ili metformina,
 • bilo koji lijek za razrjeđivanje krvi (koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvih ugrušaka) kao što su niske doze aspirina, varfarina ili klopidogrela.

Važno je da vam želudac bude prazan tijekom gastroskopije tako da se cijelo područje može jasno vidjeti. Obično će se od vas tražiti da ne jedete ništa 6 do 8 sati prije zahvata i da prestanete piti 2 do 3 sata prije zahvata – slijedite upute koje ste dobili od bolnice.

Procedura

Gastroskopija često traje manje od 15 minuta, iako može potrajati i duže ako se koristi za liječenje nekog stanja.

Postupak će obično provoditi endoskopist (zdravstveni djelatnik koji je specijaliziran za izvođenje endoskopije) uz pomoć medicinske sestre. Upoznat ćete medicinsku sestru prije postupka i moći će odgovoriti na sva vaša pitanja, a imat ćete priliku pitati i endoskopista.

Lokalni anestetički sprej se koristi za ‘untrnuće’ grla za sam postupak, a prethodno ćete biti upitani želite li dobiti injekciju sedativa. Mala djeca mogu imati postupak pod općom anestezijo što znači da će spavati dok se postupak provodi.

Sedativ će vam pomoći da se osjećate pospano i opušteno tijekom postupka, ali morat ćete ostati malo duže u bolnici dok se oporavite, a trebat će vam netko tko će doći po vas u bolnicu i ostati s vama barem 24 sata. U tom razdoblju nećete pomoći raditi ili voziti (pogledajte dolje).

Prije početka postupka morat ćete ukloniti naočale, kontaktne leće i lažne zube. Obično se nećete morati svlačiti, ali od vas će se možda tražiti da na sebe odjenete bolničku haljinu. Zatim se daje lokalni sprej sprej za anesteziju i u usta stavlja mali plastični štitnik za usta koji ga drži otvorenim i štiti zube.

Zamolit ćete vas da legnete na lijevu stranu i endoskopist će vam umetnuti endoskop u grlo. Zamolit će vas da ga progutate kako biste ga spustili u jednjak. To vam u početku može biti neugodno i možete se osjećati loše ili vas navesti na povraćanje, ali bi trebalo proći kako se endoskop pomiče dalje prema dolje.

Dijagnoza stanja

Ako se gastroskopija koristi za dijagnozu određenog stanja, zrak će vam se upuhati u želudac nakon što endoskop uđe unutra. To omogućuje endoskopistu da uoči neobično crvenilo, rupe, nakupine, blokade ili druge abnormalnosti.

Možda se osjećate neugodno kada vam zrak ulazi u želudac, a možete podrigivati ​​ili se osjećati naduto. Ovo bi se trebalo poboljšati nakon završetka postupka. Ako se otkriju abnormalnosti, uzorak tkiva (biopsija) može se ukloniti i poslati u laboratorij na bliži pregled pod mikroskopom. Dok se uzorak uklanja, nećete ništa osjetiti.

Liječenje varikoznih krvarenja

Ako imate vene koje krvare (proširene vene), endoskopist će endoskopom locirati mjesto krvarenja. Tada mogu zaustaviti krvarenje tako da ili povežu bazu varikoziteta malom gumenom trakom (podvezivanje trakom) ili ubrizgaju kemikaliju koja zatvara rupu ili poderotinu u krvnoj žili (skleroterapija).

Liječenje čira koji krvari na želucu

Ako imate čir na želucu koji krvari, za njegovo liječenje se mogu koristiti brojne tehnike. Na primjer:

 • sonda se može provući kroz endoskop za zatvaranje čira toplinom ili se mogu koristiti male kopče za zaustavljanje krvarenja,
 • lijekovi se mogu ubrizgati oko čira kako bi se aktivirao proces zgrušavanja.

Također, tijekom postupka možete primiti injekciju lijeka za smanjenje kiseline nazvanog inhibitor protonske pumpe (PPI) kako biste zaustavili ponavljanje krvarenja.

Širenje jednjaka

Ako imate suženi jednjak, endoskopist može provući instrumente niz endoskop kako bi ga pomogao rastegnuti i proširiti. Instrumenti se također mogu koristiti za umetanje balona ili stenta (šuplje plastične ili metalne cijevi) koji drže bokove jednjaka otvorenima.

Nakon postupka

Nakon postupka će vas uputiti na područje oporavka. Ako niste uzeli sedativ obično možete ići kući ubrzo nakon završetka postupka. Ukoliko ste primili sedativ, morat ćete se mirno odmarati nekoliko minuta ili sati dok se sedativ ne istroši. Također, morat ćete se dogovoriti s nekim da vas odveze kući i da ostane s vama najmanje 24 sata. Čak i ako se osjećate prisebno, sedativ može ostati u vašoj krvi 24 sata i možete doživjeti daljnje epizode pospanosti. Za to vrijeme ne biste trebali:

 •  voziti,
 • upravljati teškim strojevima,
 • piti alkohol,
 • uzimati tablete za spavanje,
 •  ići na posao,
 • potpisivati bilo kakve ugovore ili pravne dokumente,
 • biti odgovoran za malu djecu ili uzdržavane članove obitelji.

Prije nego što budete otpušteni, medicinska sestra ili liječnik će vam možda moći objasniti rezultate postupka. Ponekad ćete možda trebati ugovoriti sastanak s liječnikom ili liječnikom opće prakse nekoliko dana ili tjedana kasnije kako biste razgovarali o rezultatima. Reći će vam trebate li unijeti bilo kakve promjene u prehranu tijekom sati ili dana nakon odlaska doma.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Normalno je da se dan ili dva nakon gastroskopije osjećate naduto ili imate upalu grla. Trebali biste odmah kontaktirati svog liječnika opće prakse ili endoskopsku jedinicu ako se pojave znakovi ozbiljnijeg problema, kao što su:

 • jaka bol u prsima ili trbuhu, bol koja se pogoršava u prsima i trbuhu,
 • tamna/nalik katranu stolica,
 • konstanto povraćanje ili povraćanje krvi,
 • otežano disanje,
 • visoka temperatura od 38°C ili više

Više o autoru članka

dr. sc. Božo Radić
dr. sc. Božo Radić

specijalist gastroenterolog

Dr. sc. Božo Radić je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U KB Dubrava Zagreb je radio kao specijalist gastroenterologije, i bio je voditelj Službe za kontrolu kvalitete. Bavi se gastroenterologijom, prvenstveno endoskopijom donjeg i gornjeg probavnog sustava, uz poseban fokus na metode za prevenciju i liječenje raka debelog crijeva. Jedan je od pokretača  multidisciplinarnog tima KB Dubrava Zagreb za liječenje pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva sa željom poboljšanja standarda liječenja ove bolesti u Hrvatskoj. Profesionalno surađuje s timom abdominalnih kirurga s ciljem povećanja broja minimalno invazivnih zahvata koristeći zajednički pristup endoskopskih i laparoskopskih tehnika kod operacija probavnog sustava.

Autor je i koautor pedesetak znanstvenih i stručnih publikacija koji su indeksirani u Current Contentsu, Medlineu i Scopusu te aktivno sudjeluje na domaćim i stranim kongresima, kao pozvani predavač i autor. Član je Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Najnoviji članci

Rad gastroenterologije omogućuju

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme