Gastroenterology-1

Kolonoskopija: Pregled, priprema i trajanje

Doktor vas je obavijestio da ćete imati postupak kolonoskopije. Saznajte što je to, kako se pripremiti te što se nakon kolonoskopije događa

Što je kolonoskopija (pregled debelog crijeva)?

Kolonoskopija je pregled debelog crijeva i rektuma, kojim se traže i utvrđuju bilo kakve promjene ili abnormanosti koje se mogu pojaviti. 

Koliko traje kolonoskopija?

Kolonoskopij traje približno 30-60 minuta.

Što treba učiniti prije pregleda debelog crijeva (kolonoskopije)?

Prije kolonoskopije, javite liječniku ako imate jedno od ovih stanja: 

 • trudnoća
 • probleme sa srcem 
 • probleme sa plućima
 • alergije na određene lijekove
 • dijabetes ili uzimate lijekove koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi; prilagodbe ovih lijekova mogu biti potrebne prije kolonoskopije.

Nikada nemojte prestati uzimati bilo koji lijek bez prethodnog savjetovanja s vašim liječnikom.

Možda ćete trebati uzimati antibiotike prije kolonoskopije ako:

 •  imate umjetni srčani zalistak
 •  Vam je ikad rečeno da trebate uzimati antibiotike prije stomatološkog ili kirurškog zahvata

Antibiotici prije kolonoskopijeKako se pripremiti za kolonoskopiju?

Prije kolonoskopije mogu postojati ograničenja u unosu hrane ili tekućine, ali to će ovisiti o uputama vašeg liječnika. Možda će se od Vas tražiti da ograničite unos ili uklonite krutu hranu nekoliko dana prije pretrage. Od Vas će se također možda tražiti da uzimate laksative na usta.

Obavezno dogovorite da Vas nakon kolonoskopije netko dovede kući. Budući da tijekom postupka primate sedative, nesigurno je da upravljate vozilom i do 8 sati nakon postupka.

Kako izgleda pregled kolonoskopije?

Kolonoskopiju izvodi iskusni liječnik, a lijekovi će Vam se davati intravenski kako biste se osjećali opušteno i pospano. Od Vas će se tražiti da na preglednom stolu legnete na lijevu stranu.

Tijekom kolonoskopije, liječnik koristi kolonoskop, dugački, fleksibilni, cjevasti instrument promjera oko 1.27 cm koji prenosi sliku sluznice debelog crijeva kako bi je liječnik mogao pregledati u slučaju postojanja bilo kakve abnormalnosti. Kolonoskop se uvodi kroz rektum do drugog kraja debelog crijeva.

Kolonoskop je savitljiv, tako da ga liječnik može pomicati oko vijuga debelog crijeva. Možda će se od Vas tražiti da povremeno promijenite položaj kako biste pomogli liječniku prilikom pomicanja kolonoskopa. Kolonoskop također upuhuje zrak koji širi vaša crijeva i pomaže liječniku da jasnije vidi.

Tijekom postupka možete osjetiti blage grčeve. Grčeve možete smanjiti polaganim, dubokim udahom nekoliko puta tijekom postupka. Kad liječnik završi, kolonoskop se polako povlači natrag dok se sluznica vašeg crijeva pažljivo pregledava. 

Tijekom kolonoskopije, ako liječnik uoči nešto što bi moglo biti abnormalno, male količine tkiva može ukloniti radi analize (nazvane biopsija), a abnormalne izrasline ili polipe može identificirati i ukloniti. U mnogim slučajevima kolonoskopija omogućuje preciznu dijagnozu i liječenje bez potrebe za  operacijom.

Što se događa nakon kolonoskopije?

Nakon kolonoskopije:

 • u sobi za oporavak ostat ćete oko 30 minuta na promatranju
 • možda ćete osjetiti grčenje ili imati osjećaj nadutosti u trbuhu, ali to obično brzo prolazi
 • možete nastaviti s uobičajenom prehranom
 • pažljivo pročitajte upute napisane u otpusnom pismu
 • određene lijekove, poput antikoagulansa, možda će trebati privremeno izbjegavati ako su uzete biopsije ili su uklonjeni polipi

Krvarenje i perforacija debelog crijeva su rijetke, ali moguće komplikacije kolonoskopije. Odmah kontaktirajte svog liječnika ako imate bilo što od sljedećeg:

 • pretjerano ili dugotrajno rektalno krvarenje
 • jake bolove u trbuhu
 • vrućicu ili drhtavicu

 

Božo Radić

Božo Radić

dr.med specijalist gastroenterologije​

RAD GASTROENTEROLOGIJE OMOGUĆUJU

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin