Gastroenterologija

Priprema za kolonoskopiju

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?Što ako dijete trebamo pripremiti? Kako pripremiti crijeva za kolonoskopiju?

Dijeta, savjeti i upute za glatku pripremu za kolonoskopiju

Ako se naježite pri pomisli na kolonoskopiju kako biste provjerili postoji li skriveni rak debelog crijeva, velika je vjerojatnost da je upravo “priprema” ta koja vas užasava. Ona predstavlja vrlo veliku neugodu ljudima: pripremanje za postupak traje puno dulje – prema jednom istraživanju – u prosjeku traje 16 sati – od toga tri sata koja ćete provesti u bolnici na dan kolonoskopije.

Ali, ono što najviše odbija je purgativni dio, odnosno: uzimanje snažne supstance za čišćenje crijeva i suočavanje s proljevom koji rezultira.

Bez obzira na neugodnost koju prouzrokuje, kolonoskopija je vrijedna gnjavaže. Njome se mogu uočiti mali karcinomi debelog crijeva dok se još mogu liječiti te prije nego što se prošire na druge dijelove tijela.

Također, može otkriti i ukloniti polipe, male izrasline koje se mogu razviti u rak debelog crijeva. Karcinomi debelog crijeva i rektuma (poznati zajedno kao kolorektalni karcinomi) treća su najčešća vrsta raka kod muškaraca i žena i drugi vodeći uzrok smrti povezane s rakom u Sjedinjenim Državama.

Što je uključeno u pripremu za kolonoskopiju?

Pražnjenje sadržaja debelog crijeva ključni je uvjet za uspješnu kolonoskopiju. Ako priprema crijeva nije kvalitetna, može se propustiti detekcija polipa i lezija; kolonoskopija može potrajati duže (povećavajući rizik od komplikacija); ili će se cijeli postupak trebati ponoviti ili će biti potrebno zakazati novi termin, što znači ponovna priprema crijeva.

Različiti medicinski centri preporučuju različite načine pripreme crijeva za kolonoskopiju. Dva su načina: prehrana i pijenje tekućina za čišćenje crijeva. Evo nekoliko glavnih strategija.

Pripremna djeteta za kolonoskopiju

Nekoliko dana prije postupka kolonoskopije – počnite jesti prehranu s malo vlakana: bez cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki, suhog voća ili sirovog voća te povrća.

Dan prije postupka kolonoskopije – ne jedite čvrstu hranu. Umjesto toga, konzumirajte samo bistre tekućine poput bistre juhe ili bujona, crne kave ili čaja, bistrog soka (jabuka, bijelo grožđe), bistrih bezalkoholnih pića ili sportskih napitaka, sladoleda, itd.

Dan postupka kolonoskopije – kao i prethodnog dana, konzumirajte samo bistru tekuću hranu. Ne jedite i ne pijte ništa dva sata prije zahvata.

Priprema crijeva za kolonoskopiju

Podne ili večer prije kolonoskopije popijte tekućinu koja će izazvati proljev za čišćenje crijeva. Točne upute za pripremu kolonoskopije ovise o pripremi crijeva koju vaš liječnik preferira, vremenu kolonoskopije i o vašem prijašnjem iskustvu sa pripremama za čišćenje debelog crijeva (ako prijašnja metoda nije djelovala, vjerojatno će vam biti propisana nova) .

Također, možete pročitati o nekim uobičajenim pripremama za čišćenje crijeva koje je odobrilo Američko gastroenterološko udruženje, Američki koledž za gastroenterologiju te Američko društvo za gastrointestinalnu endoskopiju. Nadalje, obratite se svom liječniku kako biste se konzultirali o najboljoj metodi za vas.

Savjeti za pripremu kolonoskopije

Priprema za kolonoskopiju može biti neugodna i dugotrajna, ali ne mora biti mučna. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pomogli da priprema prođe čim lakše i ugodnije:

  • Pobrinite se da dobijete upute vezane za pripremu kolonoskopije puno ranije od zakazanog datuma postupka te da ih pročitate u cijelosti. Ovo je vrijeme da nazovite svog liječnika ako imate bilo kakvih pitanja i kupite preparate za čišćenje crijeva koji su vam prepisani. Nabavite ljekovite maramice (na primjer, vlažne maramice ili vlažne maramice s aloe verom i vitaminom E) te sredstvo za umirivanje kože, poput vazelina ili desitina – doživjet ćete proljev velikog volumena i velike brzine.
  • Dogovorite se za vrijeme i privatnost koji su vam potrebni da dovršite pripremu sa što manje stresa. Očistite svoj raspored i budite kod kuće na vrijeme kako biste započeli pripremu. Ako imate djecu ili starije roditelje kojima je potrebna pažnja, neka im na raspolaganju bude netko drugi dok ste vi u fazi pripreme.
  • Voda vam može postati dosadna, zato pri ruci imajte različite vrste bistrih tekućina. Dan prije kolonoskopije – kada ste ograničeni na bistre tekućine – možete popiti čaj, bistru juhu, kavu ili čaj (bez mlijeka ili vrhnja), bezalkoholna pića, talijanski led ili Gatorade. No ne uzimajte ništa sa crvenom, plavom ili ljubičastom bojom. Pijte čim više tekućine prije, tijekom i nakon pripreme crijeva (obično do nekoliko sati prije zahvata), kao i nakon kolonoskopije.
  • Da biste tekućinu lošeg okusa, poput magnezijevog citrata, lakše popili, isprobajte jedno ili više sljedećih uputa: dodajte malo đumbira ili limete; pijte ohlađeno; popijte ga kroz slamku postavljenu natrag na jezik; držite nos i pijte ga što je brže moguće; brzo sisati krišku limuna nakon što popijete svaku čašu; držite limun ili limetu ispod nosa dok pijete; nakon svake čaše pojesti tvrdi bombon.

Nosite široku odjeću i budite blizu kupaonice. Još bolje, kad proces pripreme započne, ostanite u kupaonici. Razmislite o postavljanju police u blizini zahoda za glazbu, prijenosno računalo, časopise ili knjige.

Božo Radić

Božo Radić

dr.med specijalist gastroenterologije​

RAD GASTROENTEROLOGIJE OMOGUĆUJU

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin