zgaravica_trudnoca_fhd

Žgaravica tijekom trudnoće

Što ćeš pročitati u sljedećem članku?

Zašto dolazi do žgaravice tijekom trudnoće, i kako se nositi sa njom? Kada se može očekivati prestanak žgaravice?

Osjećate li žarenje? Nitko nije upoznat sa žgaravicom kao što je to trudnica. Štoviše, velika je vjerojatnost da ćete osjećati žarenje i nelagodu tokom svoje trudnoće. I niste sami: Gotovo polovica budućih mama također je osjećala vašu bol.

Kada žgaravica općenito  počinje tijekom trudnoće?

Za mnoge žene žgaravica je među najranijim simptomima trudnoće koja počinje oko drugog mjeseca trudnoće. 

Što uzrokuje žgaravicu tokom trudnoće?

Na početku trudnoće vaše tijelo proizvodi velike količine hormona progesterona i relaksina. Ti hormoni imaju tendenciju da opuštaju glatka mišićna tkiva u cijelom tijelu, uključujući ona u vašem gastrointestinalnom traktu.

Kao rezultat toga hrana se ponekad sporije kreće kroz vaš probavni sustav što rezultira poremećajima u probavi koji se manifestiraju kroz osjećaj napuhnutosti, plinovitosti te žgaravicu. Ovo može biti nelagodno, ali zapravo je korisno za vašu bebu.

Ovo usporavanje probave omogućuje bolju apsorpciju hranjivih sastojaka u vaš krvotok, a zatim kroz posteljicu i u vašu bebu. Žgaravica se javlja kada se mišićni prsten koji razdvaja jednjak od želuca opusti (poput svih mišića u GI traktu), omogućujući hrani i oštrim probavnim sokovima da se vrate iz želuca u jednjak.

Te želučane kiseline iritiraju osjetljivu sluznicu jednjaka uzrokujući osjećaj žarenja točno oko mjesta gdje se nalazi srce; stoga pojam žgaravica (heartburn), iako problem nema nikakve veze s vašim srcem.

Kako liječiti žgaravicu tokom trudnoće?

Postoji nekoliko načina za kontrolu i liječenje žgaravice tijekom trudnoće. Uz toliko mogućnosti i toliko vremena  vjerojatno ćete ih sve isprobati:

 • Žvakanje žvakaće gume bez šećera. Čineći to otprilike pola sata nakon obroka, povećava se stvaranje sline koja može neutralizirati višak kiseline u jednjaku. Zabrinuti ste zbog umjetnih zaslađivača tijekom trudnoće? Žvakaća guma bez šećera je uredu ako je u umjerenim količinama. Ako ste među ženama koje smatraju da guma s okusom metvice pogoršava žgaravicu, odaberite gumu koja nije od metvice.
 • Dodajte bademe. Jedite nekoliko badema nakon svakog obroka jer ovi ukusni orašasti plodovi neutraliziraju sokove u želucu, što može ublažiti ili čak spriječiti žgaravicu.
 • Uzmite mlijeko. Umirujte želudac malom čašom bademovog mlijeka nakon svakog obroka ili samo kad žgaravica pogodi (dobit ćete bonus kalcij). Neke buduće mame olakšanje  pronalaze u toplom mlijeku pomiješanom sa žlicom meda.
 • Ledeni štapići od papaja. Svježa, sušena ili liofilizirana papaja nekim ženama olakšava žgaravicu, a usput sadrži i vitamine A i C.

Koje lijekove za žgaravicu mogu uzeti tijekom trudnoće? 

Držite zalihu Tumsa i Rolaidsa na korak od sebe: Osim što pomažu u suzbijanju žgaravice, pružit će vam i zdravu dozu kalcija dok vam olakšavaju nelagodu. Za Maaloxu i Mylanti također se obično daje zeleno svjetlo. Za svaku od ovih opcija  svakako se konzultirajte s liječnikom oko prave doze.

Izbjegavajte druge lijekove protiv žgaravice tijekom trudnoće, osim ako ih nije propisao liječnik. Međutim, ako je vaša žgaravica trajna, liječnik vam može predložiti da isprobate lijek protiv žgaravice koji se prodaje bez recepta te koji kontrolira proizvodnju kiselina, poput inhibitora protonske pumpe (PPI) ili H2 blokatora.

Mogu li spriječiti žgaravicu tokom trudnoće?

Šanse za trudnoću u potpunosti bez žgaravice su malene. Dobra vijest je ta da probavne smetnje potaknute trudnoćom nisu ništa zabrinjavajuće. U međuvremenu postoji mnogo preventivnih mjera i umirujućih strategija koje možete isprobati:

 • Izbjegavajte hranu koja je okidač žgaravice. Ako hrana izaziva žarenje ili druge probleme s trbuhom, zasad je skinite s jelovnika. Poznato je da neka hrana potiče žgaravicu, uključujući izrazito pikantnu ili začinjenu hranu, prženu ili masnu hranu, prerađeno meso, čokoladu, kofein, gazirana pića, metvicu i citruse.
 • Nemojte piti i jesti u isto vrijeme. Previše tekućine pomiješano s previše hrane proširit će želudac, pogoršavajući žgaravicu. Pokušajte piti većinu tekućine između obroka.
 • Uranite što više. Bez obzira jedete li kod kuće ili vani, posljednji veliki obrok uzmite najmanje dva sata prije spavanja kako bi želudac mogao početi probavljati prije no što legnete. (Međuobrok prije spavanja je u redu, sve dok je lagan i lako probavljiv.)
 • Izbjegavajte probavno preopterećenje. Preskočite tri velika obroka. Šest malih obroka rješenje je mnogih simptoma trudnoće, od žgaravice do nadutosti do smanjene energije.
 • Jedite polako. Žvakanje je prvi korak u probavnom procesu: Što više žvačete, to vaš želudac mora obaviti manje posla. Uz to, kad jedete prebrzo, često progutate zrak koji vam može stvoriti plinske džepove u trbuhu. Dakle, čak i kad ste super gladni ili ste u žurbi, potrudite se uzeti male zalogaje i dobro žvakati.
 • Neka bude labavo. Nosite odjeću koja diše. Uska odjeća oko struka može vam stisnuti trbuh, povećavajući pritisak i potičući žarenje.
 • Podignite glavu. Obavezno sjedite uspravno dok jedete i ostanite tako nekoliko sati nakon jela. Ležanje, pogrbljenost, klonulost i saginjanje dovode do stvaranja želučanih sokova. Kada se morate sagnuti, radite to koljenima umjesto u struku. Pokušajte spavati s glavom podignutom oko šest centimetara gdje koristimo prednost gravitacije kako bi zadržali želučane sokove tamo gdje im je mjesto.
 • Pripazite na težinu. Neka rast težine u trudnoći bude postupan i umjeren; ovisno o vašoj početnoj težini, unutar preporučenog raspona od 12 do 14 kilograma. Suvišni kilogrami mogu pogoršati žgaravicu dodavanjem pritiska na probavni trakt.
 • Nemojte pušiti. To je još jedan razlog da danas prekinete, ako već niste … a čak nije ni najbolji.
 • Opustite se za olakšanje. Stres produbljuje želučane tegobe pa učenje kako se opustiti može olakšati žarenje. Isprobajte pristupe koji uključuju prenatalnu jogu, meditaciju, vizualizaciju, akupunkturu, biofeedback ili hipnozu.

Kada mogu očekivati prestanak žgaravice tijekom trudnoće?

Nažalost, žgaravica je simptom koji ćete vjerojatno imati tijekom čitave trudnoće, ako je uopće imate. Odnosno, čak i ako ste uspjeli izbjeći probavne smetnje na početku trudnoće, velika je vjerojatnost da ćete imati nagli val oko drugog ili trećeg tromjesečja kada maternica preuzme trbušnu šupljinu i pogura trbuh prema gore. Srećom, žarenje bi trebalo prestati netom nakon porođaja.

Trudnoća i GERB

Ako ste prije trudnoće imali gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), žgaravica nije novost, ali liječenje tijekom trudnoće moglo bi biti. Sada kada ste trudni, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome jesu li prepisani lijekovi koje uzimate još uvijek u redu sada kad ste trudni. Mnogi savjeti za borbu protiv žgaravice također mogu pomoći kod vašeg refluksa.

A ako vam se žgaravica javila tek u trudnoći i pojavljuje se više od dva puta tjedno ili ako niste osjetili olakšanje nakon uzimanja lijekova bez recepta dulje od dva tjedna, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom. Možda imate GERB koji zahtijeva određene promjene u načinu života i lijekove.

Znači li pojava žgaravice tijekom trudnoće da će se moje dijete roditi s kosom?

Osjećate li jako žarenje? Možda biste se poželjeli opskrbiti dječjim šamponom. Istraživanje je potkrijepilo praznovjerje da je, u prosjeku, što više osjećate žgaravicu tijekom trudnoće, to je vjerojatnije da će se vaše dijete roditi s punom glavom kose. Koliko god nevjerojatno zvučalo, čini se da su hormoni odgovorni za žgaravicu isti oni koji uzrokuju nicanje fetalne dlake.

Više o autoru članka

dr. sc. Božo Radić
dr. sc. Božo Radić

specijalist gastroenterolog

Dr. sc. Božo Radić je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U KB Dubrava Zagreb je radio kao specijalist gastroenterologije, i bio je voditelj Službe za kontrolu kvalitete. Bavi se gastroenterologijom, prvenstveno endoskopijom donjeg i gornjeg probavnog sustava, uz poseban fokus na metode za prevenciju i liječenje raka debelog crijeva. Jedan je od pokretača  multidisciplinarnog tima KB Dubrava Zagreb za liječenje pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva sa željom poboljšanja standarda liječenja ove bolesti u Hrvatskoj. Profesionalno surađuje s timom abdominalnih kirurga s ciljem povećanja broja minimalno invazivnih zahvata koristeći zajednički pristup endoskopskih i laparoskopskih tehnika kod operacija probavnog sustava.

Autor je i koautor pedesetak znanstvenih i stručnih publikacija koji su indeksirani u Current Contentsu, Medlineu i Scopusu te aktivno sudjeluje na domaćim i stranim kongresima, kao pozvani predavač i autor. Član je Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Najnoviji članci

Rad gastroenterologije omogućuju

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme