h_pylori

Heliko Bakterija Ishrana i Jelovnik – Šta jesti, a Šta izbjegavati?

Što ćeš pročitati u sljedećem članku?

Heliko bakterija ishrana i jelovnik na jednom mestu. Što jesti, a što izbjegavati ako imate Helicobacter Pylori. Saznaj ovdje.

Heliko bakterija: Kakvu vrstu prehrane slijediti tijekom liječenja (Helicobacter Pylori)

Tijekom liječenja heliko bakterije treba izbjegavati hranu koja potiče izlučivanje želučanog soka, poput kave, crnog čaja i kole, kao i hranu koja iritira želudac, poput papra, te prerađenog i masnog mesa, poput slanina i kobasica.

Heliko bakterija je želučana bakterija koja obično uzrokuje gastritis, ali u nekim slučajevima može dovesti i do drugih problema poput raka želuca, čira, nedostatka vitamina B12, anemije, dijabetesa i masne jetre.

Prehrana kod heliko bakterije - Šta jesti?

Hrana koja pomaže u liječenju je:

Probiotici

heliko bakterija proteini

Probiotici prisutni u hrani poput jogurta i kefira, mogu se uzimati i kao dodaci, u obliku praha ili kapsula. Probiotike stvaraju dobre bakterije u crijevima i potiču proizvodnju tvari koje se bore protiv bakterija i smanjuju nuspojave koje se pojavljuju tijekom liječenja bolesti, poput proljeva, zatvora i loše probave.

Omega-3 i Omega-6

Omega-3 i omega-6 heliko bakterija

Omega-3 i omega-6 pomažu ublažiti upalu želuca i spriječiti rast H. pylori, pomažući u liječenju bolesti. Te dobre masti mogu se naći u namirnicama poput ribljeg i maslinovog ulja, sjemenki mrkve i ulja sjemenki grejpa.

Voće i povrće

H. pylori voće i povrće

Za vrijeme liječenja H. pylori treba jesti nekiselo voće i kuhano povrće jer se lako probavlja i pomaže u poboljšanju rada crijeva. S druge strane, određeno voće i povrće poput malina, jagoda, kupina, brusnica, borovnica i češnjak pomažu u borbi protiv razvijanja ove bakterije pa se mogu umjereno konzumirati.

Brokula, cvjetača i kupus

Brokula cvjetača kupus heliko bakterija

Ova 3 povrća (posebno brokula) sadrže tvari zvane izotiocijanati koje mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv H. pylori, smanjujući širenje ove bakterije u crijevima. Ovo povrće je lako probavljivo i pomaže u ublažavanju želučanih bolova nastalih tijekom liječenja, a za najbolje rezultate preporučuje se 70g brokule dnevno.

Bijelo meso i riba

riba heliko bakterija

Bijelo meso i riba sadrže smanjeni udio masti, što pomaže probavi i sprječava da hrana ostane predugo u želucu – izazivajući bol i osjećaj sitosti tijekom liječenja Heliko bakterije

Najbolji način za pripremu ovog mesa je kuhanje sa soli i lovorovim listom radi dodavanja okusa, a bez izazivanja želučane kiselosti. Ako meso ili ribu pečete na roštilju, upotrijebite maslinovo ulje ili 1 žlicu vode. Moguće je i pečenje mesa, bez ulja, u pećnici, ali pržena piletina i riba nisu poželjni.

Kako ublažiti neugodne simptome i tegobe tokom liječenja Heliko bakterije

Liječenje H. pylori obično traje 7 dana i provodi se uz upotrebu lijekova kao što su Omeprazol i Pantoprazol, kao i antibiotika poput Amoksicilina i Klaritromicina. Uzimaju se dva puta dnevno, a uobičajene nuspojave su:

Disgeuzija - poremećaj okusa

Do toga može doći na početku liječenja, a s vremenom se može i pogoršati. Da biste pomogli u liječenju ovog problema, začinite salatu octom i pospite zubnu pastu soda bikarbonom prije pranja zuba. To će neutralizirati kiseline u ustima i proizvesti više sline koja može riješiti problem.

Mučnina i bolovi u trbuhu

Mučnina i bolovi u želucu pojavljuju se obično od drugog dana liječenja. Kako bi se to spriječilo, važno je piti puno vode, odmarati i konzumirati lako probavljivu hranu poput jogurta, bijelih sireva i krekera. 

Konzumiranje čaja od đumbira, tosta ili nekoliko krekera, kao i izbjegavanje ispijanja ogromnih količina tekućine odjednom, dobri su načini za ublažavanje jutarnjih mučnina.

Proljev

Proljev se obično pojavljuje nakon trećeg dana liječenja jer antibiotici, osim što eliminiraju H. pylori, na kraju oštećuju i crijevnu floru i time uzrokuju proljev.

Jedan jogurt dnevno i lako probavljiva hrana poput juhe, pirea, bijele riže, ribe i bijelog mesa dobar su način za zaustavljanje proljeva i vraćanje crijevne flore.

Heliko bakterija: hrana koju treba izbjegavati tijekom liječenja

Tijekom liječenja važno je izbjegavati hranu koja može nadražiti želudac ili  potaknuti lučenje želučanog soka, kao i hranu koja pogoršava nuspojave (osjećaj “sitosti” i loša probava).

Dakle, važno je izbjegavati sljedeće:

  • kava, čokolada i crni čaj, jer sadrže kofein koji potiči kretanje želuca i izlučivanje želučanog soka, uzrokujući veću iritaciju
  • bezalkoholna pića i gazirana pića – mogu uzrokovati bol i refluks kiseline
  • alkoholna pića – povećavaju upalu želuca
  • kiselo voće poput limuna, naranče i ananasa, jer može uzrokovati bolove u želucu i žgaravicu
  • paprika i začinjena hrana poput češnjaka, senfa, kečapa, majoneze, Worcesterovog umaka, umaka od soje i umaka od češnjaka 
  • masno meso, pržena hrana i sirevi, jer su bogati masnoćama, što otežava probavu i povećava vrijeme zadržavanja hrane u želucu
  • prerađeno meso i konzervirana hrana, jer sadrže puno konzervansa i kemijskih dodataka koji mogu nadražiti želudac i crijeva

Kako izgleda jelovnik tijekom liječenja Heliko bakterije?

Tablica u nastavku sadrži primjer trodnevnog jelovnika kojeg se treba pridržavati tijekom liječenja:

Obrok1. dan2. dan3. dan
Doručak1 jogurt i 1 kriška kruha s bijelim sirom i jajem.Smoothie od jagoda, obranog mlijeka i zobi.1 čaša mlijeka i umućeno jaje sa bijelim sirom.
Jutarnja užina2 kriške papaje i 1 žličica chia sjemenki.1 banana i 7 indijskih oraščića.1 čaša zelenog soka i 3 krekera.
Ručak/večera4 žlice riže, 2 žlice graha, piletina s umakom od rajčice i kupus salata.Pire krumpir, 1/2 komada lososa, salata s brokulom na pari.Juha od povrća od cvjetače, krumpira, mrkve, tikvica i piletine.
Popodnevna užina1 čaša obranog mlijeka i žitarice.1 jogurt i kruh s voćnim džemom.Pileći sendvič s kremom od ricotte.

Nakon liječenja, važno je zapamtiti da uvijek temeljito očistite voće i povrće prije jela, jer H. pylori može biti prisutan u sirovom povrću i ponovno zaraziti želudac.

Više o autoru članka

dr. sc. Božo Radić
dr. sc. Božo Radić

specijalist gastroenterolog

Dr. sc. Božo Radić je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U KB Dubrava Zagreb je radio kao specijalist gastroenterologije, i bio je voditelj Službe za kontrolu kvalitete. Bavi se gastroenterologijom, prvenstveno endoskopijom donjeg i gornjeg probavnog sustava, uz poseban fokus na metode za prevenciju i liječenje raka debelog crijeva. Jedan je od pokretača  multidisciplinarnog tima KB Dubrava Zagreb za liječenje pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva sa željom poboljšanja standarda liječenja ove bolesti u Hrvatskoj. Profesionalno surađuje s timom abdominalnih kirurga s ciljem povećanja broja minimalno invazivnih zahvata koristeći zajednički pristup endoskopskih i laparoskopskih tehnika kod operacija probavnog sustava.

Autor je i koautor pedesetak znanstvenih i stručnih publikacija koji su indeksirani u Current Contentsu, Medlineu i Scopusu te aktivno sudjeluje na domaćim i stranim kongresima, kao pozvani predavač i autor. Član je Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Najnoviji članci

Rad gastroenterologije omogućuju

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme