Gastroenterologija

Krv u stolici

Što ćeš pročitati u sljedećem članku?

Što je krv u stolici? Kako se liječi? Koji su uzroci krvi u stolici i kako se dijagnosticira saznajte ovdje

Liječenje krvi u stolici

Liječnik može koristiti jednu od nekoliko tehnika za zaustavljanje akutnog krvarenja. Često se endoskopija koristi za ubrizgavanje kemikalija u mjesto krvarenja, liječenje mjesta krvarenja električnom strujom ili laserom ili nanošenje trake ili kopče za zatvaranje posude za krvarenje. Ako endoskopija ne kontrolira krvarenje, liječnik može koristiti angiografiju za ubrizgavanje lijeka u krvne žile za kontrolu krvarenja.

Osim zaustavljanja neposrednog krvarenja, ako je potrebno, liječenje uključuje i uklanjanje uzroka krvarenja kako se ne bi vratilo. Liječenje se razlikuje ovisno o uzroku i može uključivati lijekove poput antibiotika za liječenje H. pylori, lijekova za suzbijanje kiseline u želucu ili protuupalnih lijekova za liječenje kolitisa. Možda će biti potrebna operacija za uklanjanje polipa ili dijelova debelog crijeva oštećenih rakom, divertikulitisom ili upalnom bolesti crijeva.

Ovisno o uzroku, međutim, liječenje može uključivati jednostavne stvari koje možete učiniti sami. Tu spadaju prehrana bogata vlaknima za ublažavanje zatvora koji može uzrokovati i pogoršati hemoroide i analne pukotine, te uzimanje Sitz kupke, što znači sjedenje u toploj vodi za ublažavanje fisura i hemoroida.

Krv u stolici može biti zastrašujuća, bilo da ju otkrijete tijekom brisanja nakon pražnjenja crijeva ili pomoću testa naručenog od strane zdravstvenog djelatnika. Iako krv u stolici može signalizirati ozbiljan problem, ne signalizira uvijek. Ovdje je ono što trebate znati o mogućim uzrocima krvavih stolica i što Vi i Vaš liječnik trebate napraviti ako otkrijete problem.  

Uzroci krvi u stolici

Krv u stolici znači da postoji krvarenje negdje u Vašem probavnom traktu. Ponekad, količina krvi je toliko mala da može biti otkrivena jedino fekalnim okultnim testom (koji provjerava skrivenu krv u stolici). U drugim slučajevima može biti vidljiva na toaletnom papiru ili u wc školjci nakon pražnjenja crijeva kao svijetlo crvena krv. Krvarenje koje se događa u višem dijelu probavnog trakta može učiniti da stolica izgleda crno i poput katrana. 

Mogući uzroci krvi u stolici uključuju:

 • divertikularnu bolest – divertikuli su male vrećice koje strše iz zida debelog crijeva. Divertikuli obično ne stvaraju probleme, ali ponekad mogu krvariti ili se inficirati. 
 • analnu pukotinu – mali rez ili pukotina na tkivu koji oblaže anus sličan pukotinama koje se javljaju na ispucalim usnama ili na porezotini od papira. Pukotine često nastaju prolaskom velike, tvrde stolice i mogu biti bolne.
 • kolitis – upala debelog crijeva. Među češćim uzrocima su zarazne ili upalne bolesti crijeva. 
 • angiodisplazija – stanje u kojem krhke, abnormalne krvne žile dovode do krvarenja. 
 • peptički čirevi – otvorena rana na sluznici želuca ili dvanaesnika, gornjeg kraja tankog crijeva. Mnogi peptički čirevi uzrokovani su infekcijom bakterijom koja se naziva Helicobacter pylori (H. pylori). Dugotrajna uporaba ili visoke doze protuupalnih lijekova poput aspirina, ibuprofena i naproksena također mogu uzrokovati čireve.
 • polipi ili rak – polipi su benigne izrasline koje mogu rasti, krvariti i mogu postati kancerogene. Kolorektalni karcinom jedan je od njačešćih tumorskih oboljenja u Republici Hrvatskoj. Često uzrokuje krvarenje koje nije vidljivo golim okom.
 • problemi s jednjakom – proširene vene jednjaka ili suze u jednjaku mogu dovesti do ozbiljnog gubitka krvi. 

Dijagnosticiranje krvi u stolici

Važno je da liječnik procijeni krvarenja u stolici. Svi detalji koje možete dati o krvarenju pomoći će liječniku da locira mjesto krvarenja. Na primjer, crna, katranska stolica vjerojatno je čir ili drugi problem u gornjem dijelu probavnog trakta. Svijetlo crvena krv ili stolica kestenjaste boje obično ukazuju na problem u donjem dijelu probavnog trakta, poput hemoroida ili divertikulitisa. Nakon dobivanja anamneze i fizičkog pregleda, zdravstveni djelatnik može naručiti testove kako bi se utvrdio uzrok krvarenja. Testovi mogu obuhvaćati:

 • ispiranje želuca – test koji vašem liječniku može reći je li krvarenje u gornjem ili donjem probavnom traktu. Postupak uključuje uklanjanje sadržaja želuca kroz sondu umetnutu u želudac kroz nos. Ako želudac ne sadrži dokaze krvi, krvarenje je možda stalo ili je vjerojatnije u donjem probavnom traktu.
 • ezofagogastroduodenoskopija (EGD) – Postupak koji uključuje umetanje endoskopa ili fleksibilne cijevi s malom kamerom na kraju, kroz usta i niz jednjak do želuca i dvanaesnika. Liječnik to može koristiti za traženje izvora krvarenja. Endoskopija se također može koristiti za prikupljanje malih uzoraka tkiva za ispitivanje pod mikroskopom (biopsija).
 • kolonoskopija – postupak sličan EGD-u, osim što se cijev umetne kroz rektum radi pregleda debelog crijeva. Kao i kod EGD-a, kolonoskopija se može koristiti za prikupljanje uzoraka tkiva za biopsiju.
 • enteroskopija – postupak sličan EGD-u i kolonoskopiji koji se koristi za ispitivanje tankog crijeva. U nekim slučajevima to uključuje gutanje kapsule sa sićušnom kamerom koja prenosi slike na video monitor dok prolazi kroz probavni trakt.
 • rendgen Barijem –  postupak koji koristi kontrastni materijal zvan barij kako bi se probavni trakt prikazao na rendgenskoj snimci. Barij se može progutati ili umetnuti u rektum.
 • skeniranje radionuklida – postupak koji uključuje ubrizgavanje male količine radioaktivnog materijala u venu, a zatim pomoću posebne kamere za pregled slika protoka krvi u probavnom traktu kako bi se otkrilo gdje se događa krvarenje.
 • angiografija – postupak koji uključuje ubrizgavanje posebne boje u venu koja čini krvne žile vidljivima na rendgenu ili računalnoj tomografiji (CT). Postupak otkriva krvarenje jer boja curi iz krvnih žila na mjestu krvarenja.
 • laparotomija – kirurški postupak u kojem liječnik otvara i pregledava trbuh. To može biti potrebno ako drugi testovi ne pronađu uzrok krvarenja.

Zdravstveni djelatnici također naručuju laboratorijske testove kada u stolici ima krvi. Ovi testovi mogu istraživati probleme sa zgrušavanjem, anemijom i prisutnošću infekcije H. pylori.

Povezani simptomi

Osoba s krvlju u stolici možda nije svjesna krvarenja i možda nije prijavila nikakve simptome. S druge strane, mogu imati i bolove u trbuhu, povraćanje, slabost, otežano disanje, proljev, lupanje srca, nesvjesticu i gubitak težine, ovisno o uzroku, mjestu, duljini i težini krvarenja.

Liječnik će na temelju dijagnoze propisati ili preporučiti liječenje.

Više o autoru članka

dr. sc. Božo Radić
dr. sc. Božo Radić

specijalist gastroenterolog

Dr. sc. Božo Radić je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U KB Dubrava Zagreb je radio kao specijalist gastroenterologije, i bio je voditelj Službe za kontrolu kvalitete. Bavi se gastroenterologijom, prvenstveno endoskopijom donjeg i gornjeg probavnog sustava, uz poseban fokus na metode za prevenciju i liječenje raka debelog crijeva. Jedan je od pokretača  multidisciplinarnog tima KB Dubrava Zagreb za liječenje pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva sa željom poboljšanja standarda liječenja ove bolesti u Hrvatskoj. Profesionalno surađuje s timom abdominalnih kirurga s ciljem povećanja broja minimalno invazivnih zahvata koristeći zajednički pristup endoskopskih i laparoskopskih tehnika kod operacija probavnog sustava.

Autor je i koautor pedesetak znanstvenih i stručnih publikacija koji su indeksirani u Current Contentsu, Medlineu i Scopusu te aktivno sudjeluje na domaćim i stranim kongresima, kao pozvani predavač i autor. Član je Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Najnoviji članci

Rad gastroenterologije omogućuju

Informiraj svoje prijatelje na vrijeme